Blogs
29/9/2023

Styling tips om je huis sneller te verkopen

Styling tips om je huis sneller te verkopen

In samenwerking met Makelaarsland schreef ik een blog waarin ik 10 stylingtips geef om je huis beter en sneller te verkopen.

‘je moet er gewoon even doorheen kijken’. Als jij je op de huizenmarkt bevindt dan heb je deze zin waarschijnlijk al vaker gehoord of tegen jezelf of je partner gezegd bij het bezichtigen van een huis. Door het interieur van een ander heen kijken en visualiseren wat jij van het huis zou kunnen maken is voor de meesten van ons ontzettend moeilijk.

Als verkoper wil je eigenlijk niet dat potentiële kopers ‘er doorheen moeten kijken’, maar dat ze binnenkomen en denken: wow dit is precies hoe ik het voor ogen heb. Nu valt over smaak natuurlijk niet te twisten, maar er zijn genoeg tips waar je zelf mee aan de slag kan als je jouw woning voor een zo groot mogelijk publiek aantrekkelijk wilt maken.

Als styliste help ik mensen met het omzetten van hun woonwensen naar de juiste sfeer en stijl. Dit zijn mijn 10 stylingtips om je huis beter en sneller te verkopen (of je nieuwe huis mee in te richten).

1. Soms is het nodig om nog te investeren voordat je gaat verkopen. Denk aan een nieuwe lik verf, nieuwe plinten of een traprenovatie. Een potentiële koper ziet graag dat er zorgvuldig (en met liefde) met het huis is omgegaan.

2. Bij een bezichtiging is het belangrijk dat je het huis zo licht mogelijk maakt. Zorg dat je raamdecoratie (gordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen etc.) open en netjes hangt en dat lampen aan staan. Dit maakt de ruimte groter en trekt de aandacht bij de potentiële koper. Zorg dat je verlichting aan zet op de plekken waar het extra sfeer toevoegt.

3. Vind je zelf dat je woning nog wat sfeer kan gebruiken? Een paar nieuwe woonaccessoires maken al snel veel verschil. Denk hierbij aan nieuwe kussens voor op je bank en/of fauteuil, kaarsenstandaards met de juiste kleur kaarsen of een mooie grote vaas voor op tafel met verse bloemen.

4. De meeste mensen houden van een veilig interieur. Maar mijn tip is: ga niet te veilig. Een beetje opvallen mag wel. Je wilt ook dat potentiële kopers jouw woning onthouden. Gebruik gewaagde kleuren op de muur, een opvallend behangetje of zet een echte eyecatcher neer in de woonkamer (kunstwerk). Uitpakken kan altijd, mensen houden ervan maar durven het vaak zelf niet. Zorg er wel voor dat de hele woning één stijl heeft en dat je rust bewaakt.

5. Door het gebruik van échte planten in je woning creëer je rust en kalmte. Varieer met verschillende soorten en maten en haal de natuur zo naar binnen.

6. Zorg ervoor dat je hele woning lekker ruikt. Die appeltaart hoef je echt niet meer te bakken; je hebt heerlijke roomsprays en geurstokjes die ook nog eens stijl aan je interieur toevoegen. Zorg er ook voor dat je tijdens de schoonmaak goed ruikende spullen gebruikt. Je huis dweilen met een fijne allesreiniger maakt je huis heerlijk fris! De geur van een woning speelt absoluut een rol bij kopers en de juiste geuren maken jouw woning in het hoofd van kopers mooier.

7. Als er in je woning nog een ruimte is die niet af is of volledig verbouwd moet worden, maak hier voor de verkoop wat van. Zet de nodige meubelen en accessoires neer zodat de potentiële koper kan zien wat er gecreëerd kan worden. Als hier geen spullen en accessoires voor zijn, maak een moodboard of een plattegrond en leg deze in de kamer. Zo heeft de potentiële koper alsnog inzicht in wat er met de ruimte gedaan kan worden.

8. Het gebruik van te veel meubels en accessoires kan je woning vol en rommelig maken. Haal weg wat weg kan en zorg ervoor dat je woning rust en kalmte uitstraalt. Zodra je terechtkomt in een overvol huis, zal het hoofd van de potentiële koper ook overlopen na de bezichtiging en minder van je woning onthouden.

9. Plaats spiegels waar kan! Dit maakt de ruimte optisch groter en zorgt voor meer lichtinval van de ruimte. Ook vult het je lege muur op.

10. Misschien overbodig, maar toch als laatste tip. Zorg dat je woning van top tot teen opgeruimd, netjes en schoon is. Denk verder dan het standaard schoonmaakrondje; ook de badkamer, toilet en ramen én je meubels en woonaccessoires. Stof is niet nodig.

Bron: Bekijk hier de blog op makelaarsland!