Blogs
23/1/2024

13 prachtige woonstijlen

13 prachtige woonstijlen

Ben je ook zo nieuwsgierig naar de verschillende interieurstijlen die er bestaan? Er zijn zoveel keuzes, maar maak je geen zorgen – er is altijd wel een stijl die perfect bij jou past! 

Van het ruwe en stoere industriële interieur tot het lichte en luchtige Scandinavische design, en van kleurrijke retro vibes tot een warme en huiselijke landelijke stijl. Tegenwoordig kun je gemakkelijk verschillende stijlen met elkaar mixen voor de ultieme match. 

Dus, welke stijlen spreken jou aan? Duik mee in de wonderschone wereld van de interieurstijlen en ontdek welke perfect bij jouw persoonlijkheid en smaak past. Mix en matchnaar hartelust, want het is jouw thuis, jouw stijl!

Industrieel 

Een industrieel interieur is gebaseerd op donkere kleuren en grove materialen. Met het gebruik van ruwe onafgewerkte materialen zoals beton, staal en grof hout in combinatie met de kleuren zwart, grijs, beige en blauw komt deze stijl het beste tot zijn recht. Een industrieel interieur is en blijft altijd populair, omdat het zo makkelijk te creëren en te combineren is met andere woonstijlen.

Scandinavisch

Bij een Scandinavisch interieur moet je denken aan lichte kleuren, luchtige meubels in combinatie met zachte natuurlijke elementen. Één van de kleurkenmerken van deze woonstijl zijn de lichte, vaak pastelachtige, kleuren in combinatie met lichte houttinten. Omdat de zonuren in Scandinavië minder zijn, creëer je met deze tinten meer licht in je woning. 

Retro

De echte retro woonstijl komt van oorsprong uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70. Afgelopen jaren heeft deze woonstijl een enorme comeback gemaakt. De stijl is speels en kleurrijk met gebruik van felle kleuren, opvallende patronen en vintage meubels en accessoires. Met de retro woonstijl haal je vrolijkheid naar boven en creëer je een unieke sfeer in huis. Deze stijl is goed te combineren met Vintage en Scandinavisch.

Landelijk

De woonstijl landelijk is een warme, gezellige en huiselijke stijl. De natuurlijke kleuren en materialen die worden gebruikt in deze stijl spelen de hoofdrol. Een landelijke woonstijl straalt warmte van buiten uit, die veel sfeer en rust creëert. Natuurlijke materialen zoals massief hout, natuursteen en rotan staan aan de basis van deze woonstijl. Dit, in combinatie met warme aardetinten zoals beige, bruin en grijs maken de landelijke woonstijl compleet. 

Hotel Chique

Hotel Chique straalt elegantie, comfort en exclusiviteit uit. Het mixen van hoogwaardige materialen, ingetogen kleuren (ton sur ton) met luxe accenten in marmer en goud, comfortabele meubels en verfijnde accessoires creëert het ultieme Hotel Chique’-gevoel. Deze stijl past bij iedereen die houdt van luxe, rust en een vleugje glamour!

Vintage

In een vintage woonstijl kom je elementen en kenmerken uit het verleden tegen. Deze woonstijl is dan ook tijdloos en groeit per jaar mee. Het draait allemaal om het vinden en toepassen van oude meubels en accessoires, combinerend met elkaar en met de nieuwe elementen. Deze woonstijl neemt je met de jaren mee terug in de tijd en zal blijven groeien.

Bohemian

De Bohemian (boho) woonstijl is gebaseerd op een combinatie van stijlen en invloeden uit diverse culturen en jaargetijden. Deze nonchalante woonstijl is een beetje hippie, een beetje exotisch en staat vooral in het teken van ‘vrijheid’. In deze stijl worden drukke, kleurrijke en veel grafische prints afgewisseld met natuurlijke materialen en elementen, zoals hout, rotan, riet, katoen en bamboe. Denk buiten de lijntjes en laat de kleuren, meubels en accessoires een verhaal vertellen. 

Klassiek

Een klassieke woonstijl is te herkennen aan de rijke stoffen, sierlijke vormen (denk hierbij aan sierlijsten en sierplinten) en warme kleuren. Warme donkere tinten, velourse stoffen en messing kraanwerk zijn duidelijke kenmerken van een klassieke woonstijl. Klassiek straalt rust en ruimte uit, die je veel terugziet in woningen met hoge plafonds en veel ruimte. Deze woonstijl is met elke woonstijl te combineren en kun je geheel vormen naar je eigen smaak. 

Eclectisch

Een eclectische woonstijl is best lastig te herkennen. Eclectisch betekent namelijk het creëren van een nieuwe stijl door te kiezen voor het combineren van bestaande elementen uit andere stijlen. Het is een vorm van design of artistieke expressie waarbij je ‘het beste’ van andere stijlen pakt en dit omvormt naar een nieuw interieur dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Een stijl gevormd door een mix van verschillende stijlen. 

Minimalistisch

Een minimalistische woonstijl is te herkennen aan strakke meubels, weinig accessoires en natuurlijke kleuren. Een minimalistisch interieur probeert om met zo min mogelijk spullen de juiste sfeer te creëren. Die sfeer moet een opgeruimd, overzichtelijk en rustig gevoel in je woning geven. We zien hierbij vaak enkele grote items die de ruimte vullen, zoals grote plantenpotten gevuld met planten en strakke houten meubelen; veelal op een betonnen gietvloer. Deze woonstijl werkt goed samen met de klassieke, moderne en Scandinavische woonstijlen. 

Botanisch

De Botanische woonstijl herken je duidelijk door het gebruik van extreem veel bloemen en planten. De kleuren groen en wit zijn overheersend gecombineerd met de materialen rotan, hout, wol, riet en jute. Oude geleefde meubelstukken zie je vaak terug in combinatie met deze woonstijl. 

Romantisch

Bij een romantische woonstijl kun je denken aan ronde vormen, zachte kleuren en brocante meubels. De materialen die worden gebruikt zijn comfortabel en veelal licht van kleur zoals zachtroze, lila en beige. Maar vergeet in deze stijl ook zeker de échte romantische kleuren niet, zoals bordeauxrood, diep paars, goud en donkerblauw. Bij het aankleden van meubels en raamdecoratie wordt vaak de velours stof en het bloemenpatroon gebruikt. 

Modern 

De moderne woonstijl is van alle andere stijlen het meest strakke interieur en gaat uit van het ‘less is more’ principe. Vaak wordt modern met minimalistisch gecombineerd, omdat deze stijl ook met strakke lijnen werkt. De basis voor een moderne woonstijl is het gebruik van neutrale tinten zoals wit, beige, grijs en zwart. De meubels en decoratie mogen daarentegen veel kleur hebben en zorgen voor contrast. Ook in deze stijl zien we weinig accessoires. Weinig prullaria, maar bijvoorbeeld wel een mooi gekleurd kunstwerk op een pilaar of aan de muur.

In welke woonstijl voel jij je het meest thuis? En welke woonstijlen ga jij combineren om jouw huis te restylen of in te richten zodat het écht jouw (nieuwe) thuis wordt? Laat het weten in de reacties!

Bron: https://woon.nl/welke-interieurstijl-past-het-best-bij-jou-kies-uit-deze-13-prachtige-stijlen-en-mix-match-erop-los/