Blogs
20/10/2023

Kiezen van de juiste kleurcombinaties

Kiezen van de juiste kleurcombinaties

9 tips die helpen bij het kiezen van de juiste kleurcombinaties bij jou thuis

Het is erg lastig om een definitief besluit te nemen voor de juiste kleurkeuze in huis. Ga jij binnenkort verhuizen of wil je een nieuwe look & feel in je huidige woning? Dan ben je vast benieuwd hoe je tot een kleurenschema komt, waar je moet beginnen en hoe je bepaalt welke kleuren wel of niet bij elkaar passen. Ik geef je 9 bruikbare tips!

1. Bekijk de kleur die je mooi vindt altijd in de ruimte waar de kleur op de muur komt. In de winkel zie je de kleur altijd met TL licht, waardoor de kleur niet tot zijn recht komt. Het is belangrijk om de kleur met zowel dag- als avondlicht te bekijken, omdat de kleur dan vaak heel verschillend is.

2. Kies de kleur vanuit een grote kleurstaal. Hoe groter de kleurstaal, des te realistischer kun je beoordelen of je de kleur mooi en passend vindt. Een kleur kiezen van een kleine kleurstaal, kan anders uitpakken als de kleur op een grote oppervlakte wordt geschilderd. Het kan zijn dat de kleur dan juist donkerder of lichter uitvalt dan je had verwacht. Tip: schilder een A4/A3 blad of een stuk karton in de kleur die je wilt kiezen en hang die op de plek waar de kleur komt.

3. Hang het kleurvoorbeeld op de plek waar de kleur komt, en kijk er een paar keer naar met dag en avond licht. Denk je elke keer dat je erlangs loopt, Ja mooi! Dan heb je de juiste kleur te pakken.

4. Houd bij het kiezen van kleur rekening met de verschillende materialen die al worden gebruikt of toegepast gaan worden in je interieur. Het is erg mooi om contrast te creëren of juist kleur op kleur te gebruiken (‘ton sur ton’) voor een bepaalde sfeer in de ruimte. Ook kan in het materiaal al kleur zitten die je kunt laten terugkomen of versterken met het kiezen van de juiste verfkleuren.

5. Alle kleuren hebben veel verschillende tinten. Denk aan ‘vijftig tinten’ grijs; de keuze is enorm. Zodra hier een klein tintje blauw doorheen zit, voelt de kleur koeler. Maar met een klein tintje rood erdoorheen, wordt de kleur warmer. Speel met de tinten van de kleur waar jouw oog op gevallen is.

6. Een felle kleur is tof én kan de sfeer van een ruimte bepalen, maar zorg ervoor dat deze niet te overheersend is. Een felle kleur wordt snel druk, geeft onrust en verveelt snel. Bij het toepassen van de juiste kleur accessoires, meubels en/of wanddecoratie zal een felle kleur op de muur het beste tot zijn recht komen. Of gebruik de felle kleur in kleinere ruimtes of oppervlaktes.

7. Zorg dat de basiskleur rustig is, zodat de kleuren eromheen goed tot hun recht komen en de ruimte de juiste sfeer geven! Een rustige kleur hoeft niet direct iets te maken te hebben met de kleur wit of een lichte tint. Denk bijvoorbeeld aan de kleur groen, die automatisch rust uitstraalt en geassocieerd wordt met de natuur.

8. Hou vast aan de 60-30-10 regel bij het uitzoeken van kleuren. 60% basiskleur, 30% contrastkleur en 10% neutrale kleur. Met deze regel creëer je de juiste sfeer in de ruimte die bij jou past. En natuurlijk mag je afwijken van de 60-30-10 regel, maar laat de verhoudingen altijd kloppen (50-20-20-10 of 40-30-20-5-5).

9. Mensen gaan snel voor veilig en kiezen daardoor voor wit. NIET DOEN! Er bestaan zoveel mooie kleuren in verschillende tinten, licht en donker, warm en naturel, dat er altijd een mooie kleur tussen zit die bij jou past! Een kleur kun je zo licht maken als je zelf wilt, dus bijna naar wit toe. Dan zit er altijd nog een klein tintje doorheen.